|
|
|
... kefir,
1 citrom leve,
só,
fehér bors,
tálaláshoz salátalevelek.
A hámozott almát reszeljük le durva reszelőn, locsoljuk meg citromlével.
Adjuk hozzá a lereszelt (szintén durva reszelőn) sajtot, a majonézt, A tejfölt, és sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze. A hagymát karikázzuk fel, locsoljuk meg a maradék citromlével. 4 tojást karikázzun... |
|
|
|
|
|
|
|
... borssal, sóval,vegetáva, és az összenyomott fokhagymával. Összekeverem, és párologtatom amíg a hús puha nem lesz.
... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... leveskockát belemorzsoljuk.
2. Amint fölfo... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 szelet barna kenyér, 10 dkg dió, 20 dkg spagetti, 20 dkg brokkoli (rózsáira szedve), 3 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, fél citrom lereszelt héja és leve, só, darált bors.
Elkészítése:
Tépkedjük kis darabokra a kenyeret, tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe, adjuk hozzá a diót majd aprítsuk össze. Egy fazékban forraljunk fel sós v... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... Óvatosan válasszuk le a húst a csontról, és vágjuk négy szép szeletre. Verjük ki, dörzsöljük be sóval, borssal, fokhagymakrémmel, és hagyjuk állni 3 órán át.
2. A nagylyukú reszelőn lereszelt sajtot, a durvára tört diót (legegyszerűbb nejlonzacskóban húsklopfolóval megtörni) és az apróra vágott zöldpetrezselymet keverjük öszsze a tejföllel. Sózzuk, borsozzuk, és göngyöljük a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... parmezán, nagy marék rukkola, fél dl tejszín, só, bors, szerecsendió
Elkészítése:
Olívaolajon megpirítjuk az apróra szeletelt hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a lereszelt cukkinit, átforgatjuk, majd felöntjük a levessel. Néhány percig főzzük, beleszórjuk a sajtot és a rukkolát. Botmixerrel pürésítjük, felöntjük a tejszínnel, sóval, borssal, szerecsendióval f... |
|
|
|
|
|
|
|
... 25 deka margarin, pici só, 30 deka reszelt sajt.
Elkészítés:
A krémhez a margarint mikróban megpuhítjuk, és a sóval kikeverjük, végül hozzáadjuk az apró lyukú reszelőn lereszelt sajtot. A tésztához valókat összegyúrjuk, szükség esetén pici tejet adhatunk hozzá. 4 cipóra osztjuk. Egyszerre egyet közepes méretű téglalappá, vékonyra kinyújtunk, és szintén vékonyan, rá... |
|
|
|
|
|
|
|
Mogyorós sajtgolyó
Hozzávalók:
10 dkg márványsajt
10 dkg juhtúró
3 evőkanálnyi sör
darált mogyoró
őrölt fehérbors
só
A lereszelt sajtot dolgozd össze a túróval és a sörrel, s keverj hozzá annyi (1-2 kanálnyi) mogyorót, hogy még könnyen formázható masszát kapj. Borsozd meg, s - ha még kell - sózd is. A masszából (nedves kézzel) for... |
|
|
|
|
|
|
|
... fehéredésig keverjük benne. Felöntjük a tejjel, kevergetve felforraljuk, és pár percig még kevergetve főzzük. Nem kell túl sűrűnek lennie. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a mustárt, és a lereszelt sajt kétharmadát. Összekeverjük a tésztával, és 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Nem kell megpirulnia. Ha kivettük a sütőből, rászórjuk a maradék sajtot. A skótok pirospaprikát szó... |
|
|
|
|
|
|
|
... forralunk, amikor forr, takarékra állítjuk a tűzhelyet, belerakjuk a félkemény sajtot egészben, lefedjük az edényt, és negyed óráig puhulni hagyjuk. A puha vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a lereszelt vagy összemorzsolt rokfortot, és jól kikeverjük. A megpuhult sajtot lapátkanállal márványlapra tesszük, nyújtófával kinyújtjuk és megkenjük a rokfortkrémmel, majd durvára vágott di... |
|
|
|
|
|
|
|
... vajbab
Hozzávalók:
5 fej hagyma
egy kevés teavaj a hagyma alá
1 kg mirelit vajbab
garam masala vagy curry (arab boltokban kapható fűszerek)
30-40 dkg nagylyukú reszelőn lereszelt füstölt sajt
3/4 liter sűrű típusú főzőtejszín
só
kis kanál cukor
fűszer
chili
Elkészítési mód:
A hagymá... |
|
|
|
|
|
|
|
A köménymag
kiváló aromáját, illatát már a Biblia is megemlíti. Az első évszázadban élő Apiciustól fennmaradt receptben már szerepel a köménymag mint a zöldségek és halak ízesítésére használatos fűszer. Európában a XIII. század óta termesztik.
A középkori konyhában a levesek, babból és káposztából készült ételek ízesítésére használták. Később ez a kellemes aromájú fűszer... |
|
|
|
|
|
|
|
... feltét fözelék mellé vagy önálló vacsora, és persze borkorcsolyának is kiváló.
A krumplilepények számos változata ismert: az aludttej helyett például gyakran tojást tesznek a lereszelt krumplimasszába (négy-öt krumplihoz egyet). A hagyma mellé gyakran zúzott fokhagymát is kevernek, ízesítésként pedig többféle fűszerkeverék is szóba jöhet.
Serpenyő helyett tepsiben ... |
|
|
|
|
|
|
|
... csak mégis legyen rajta.Ezután kifőzőm a másik csomag tésztát,azt ráteszem az eddig elkészített szalonnás tésztára,majd erre ráöntöm a maradék öntetet.Így 20 percig sütöm,majd rászóróm a lereszelt trapista sajtot és 15 percig sütöm míg meg nem pirul a sajt a tetején!!!
Öntet:
2 kanál rétesliszthez annyi tejet öntök hogy folyós legyen.Ehhez 2 tejfölt rakunk és hozzá... |
|
|
|
|
|
|
|
... az áttört túrót simára keverjük két tojással, finomra vágott kapor felével és egy kevés sóval. Két-két gombafejet összeragasztunk ezzel a töltelékkel, a zsemlemorzsába belekeverjük a lereszelt trappista sajtot. Majd hagyományos módon (de sajtos morzsába mártva) bepanírozzuk, bő, forró olajban szép pirosra sütjük. A tejfelből a kapor másik felével, ízesített majonézzel és a gyömbér... |
|
|
|
|
|
|
|
...
• 5 dkg mazsola
• 10 dkg dió
• 1 nagyobb alma
• porcukor
• 1 evőkanál szilvórium
• zsemlemorzsa
• 1 narancs lereszelt héja
• édes tésztából sütött palacsinta
• vaníliás porcukor
• kevés málnaszörp
ELKÉSZÍTÉSE:
25 dkg kimagozott aszalt szilvát 5 dkg mazs... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg lilahagyma,
1 teáskanál olaj,
5 dkg félbarna kenyér
ízlés szerint, só, őrölt kömény, őrölt bors
Elkészítés:
A finomra lereszelt káposztát, lilahagymát forró olajon enyhén pirítsd át 1-2 evőkanál vizet aláöntve, majd fedd le és kb. 5 percig párold. Ezután fűszerezd ízlés szerint sóval, őrölt köménnyel és őrölt borssa... |
|
|
|
|
|
|
|
... kakukkfű.
Elkészítése:
Reszeljük le a megtisztított burgonyát káposztareszelőn. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel egy evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele a lereszelt burgonyát, kanál segítségével egyengessük el. Közepes lángon süssük legalább öt percig, majd egy nagy lapátkanál segítségével fordítsuk meg, és süssük további öt percet. Vegyük le a tűz... |
|
|
|
|
|
|
|
... só,mustár
Margarinnal kikent tepsibe fektetjül a csikkecombokat, amiknek az alsó felét besóztuk. Forró sütőben 15 percig sütjük. Közben a kechup-ot elkeverjük a narancs levével és lereszelt sárga héjával, egy kiskanál mustárral, a lereszelt hagymával és egy csipetnyi sóval. Mindezt öszefőzzük, a csirkecombokra kenjük és megsütjük. Párolt rizs illik hozzá, de krumplipüré... |
|
|
|
|
|
|
|
... a morzsában. Az olajat serpenyőben felhevítem, majd kirántom a falatnyi panírozott patiszonokat. Miután az összes kisült, elkészítem a mártást. A tejfölt egy tálba öntöm, hozzáadom a lereszelt sajtot, a villával megtört tehéntúrót és sót. Jól összekeverem. Fél órára hűtőbe teszem, s hagyom összállni.
Az idő lejártával jöhet a tálalás. Fagylalkehelybe öntöm a mártást, és... |
|
|
|
|
|